Ovako se sprečava alergija na kikiriki kod dece!

Kao i što sami znate, najčešća alergijska reakcija kod dece je zapravo na kikiriki, ali verovali ili ne sada je možete sprečiti.

Ilustracija, kikiriki, foto: Pixabay
Ilustracija, kikiriki, foto: Pixabay
Profesor Gideon Lak, foto: hcahealthcare.co.uk
Profesor Gideon Lak, foto: hcahealthcare.co.uk

Gideon Lak, alergolog iz Engleske, sproveo je eksperiment tokom kojeg je hranio bebe kikirikijem pre nego šu napunile godinu dana i ispostavilo se da nijedna od testiranih beba kasnije nije imala problema sa alergijom na kikiriki.

Kasnija istraživanja su dokazala da ukoliko bebu tokom prve godine života izložite alergenima – njihov imuni sistem stvara otpor na vreme, pa potom, u kasnijem periodu neće imati problema sa alergijom na hranu.

NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA

Istraživanja dokazuju da čak i ako mlađu decu, npr. tinejdžere izložite kikirikiju i pritom kontrolišete njihove reakcije na ovaj alergen i toksikujete telo ovom napirnicom ono postane na kraju otporno… 

U ovoj studiji učestvovalo je oko 400 dece uzrasta između 4 i 17 godina – kod kojih je ustanovljena alergija na kikiriki.

Toj deci su davane kapsule punjene brašnom od kikirikija počevši od 0,5 mg i povećavana je doza sve do samog zrna kikirikija.

Ova studija trajala je pola godine i po završetku je dve trećine dece blo u stanju da pojede par kikirikija i da nema alergijsku reakciju.

Prokometariši

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

infoNews