Sigurno niste znali da jorgovan ovo može da izleči…

Jorgovan je lep cvet pa se osim za ulepšavanje prostorija, kancelarijskog prostora i slično može koristiti i za lečenje.

Ilustracija jorgovana, foto: Viola, pixabay.com
Ilustracija jorgovana, foto: Viola, pixabay.com

Ukoliko niste znali, za lečenje se koristi jorgovanov cvet, list, kora i kora ljuske semena.

Koristi se za lečenje reumatskih bolesti, i to naročito reume živaca i za lečenje navale krvi u jetru, što je jako bitno da ne dođe do nekroze stanica jetre.

Za lečenje probavnih tegoba kao što je dijareja, kao i za lečenje to jest odstranjivanje glista iz creva.

JORGOVAN

Jorgovan (lat. Syringa) rod je od oko 20 vrsta cvetnica koji pripada familiji maslina (Oleaceae). Prirodni areal rasprostranjenja roda su delovi jugoistočne Evrope i Male Azije. Cveta od aprila do maja.

Jorgovan je malo drvo, visine do 10 metara. Stabljike su mu do 30 centimetara u prečniku. Listovi su mu uglavnom srcasti. Cvetovi se obično javljaju u proleću, a svaki cvet je veličine od 5 do 10 milimetara. Uobičajena boja cvetova je ljubičasta, ali se takođe javljaju roze, bela i žuta, ali čak i boja trule višnje. Plod mu je čaura.

Zbog svog lepog i mirisnog cveta, jorgovan se sadi u vrtovima širom Evrope i Severne Amerike. Drvo jorgovana se može koristiti za pravljenje muzičkih instrumenata, ali je veoma nezgodno jer se prilikom sušenja krivi i razlistava.

DOLAZAK U SRBIJU

Prema legendi, kada je se Jelena Anžujska udala za Stefana Uroša I, nikako nije mogla da se navikne na Srbiju. Navikla je na svoj rodni kraj, na miris jorgovana, koji je u to vreme rastao samo u Francuskoj, gde je ona odrastala. Kako bi se ona osećala kao kod svoje kuće, Stefan Uroš I je u Srbiju doneo cvet jorgovana. Od tada jorgovan, koji pre toga na ovim prostorima nije rastao, sad i ovde raste.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

infoNews