Dren leči bolesti grla, anemiju, male boginje…

Dren može da izleči bolesti grla, anemiju, male boginje, bolesti bubrega, dijareju i hemoroide. On je popularan od davnina i raste svuda, uglavnom na suvim, sunčanim i brdovitim padinama obraslim listopadnim šumama.

Cveta u februaru i martu, a sazreva od jula do oktobra. Plodovi su tamno crveni i imaju slatko-kiseli ukus. Plodovi sadrže velike količine prirodnog šećera, organskih kiselina, pektina, tanina i vitamina C.

Dren, drvo
Dren, drvo

Plodovi drena u sebi imaju duplo više vitamina C nego narandže. Plodovi se mogu jesti sveži, zamrznuti ili osušeni, a od njih se može napraviti i marmelada, žele, kompot ili sok. Međutim, i pored svega toga, ovo šumsko voće se veoma slabo koristi u ishrani.

Plod je koštunica, zvana drenjina ili drenjak, ovalnog oblika i crvene boje (kao mala šljiva), a unutar mesnatog omotača ima duguljastu košticu. Dok je nezreo, veoma je kiseo, a zreo je tek kad mu boja postane tamno-crvena i kad na dodir otpadne sa drveta. Tada je sadržaj šećera u plodu veliki i veoma je ukusan za jelo. Plod se može jesti svež, a može se i sušiti (zbog spremanja čaja). Od njega se pravi ukusna marmelada, slatko, kompot ili sok, a u Srbiji , Albaniji i Bosni i Hercegovini , posebno u Drvaru se od drena pravi i rakija. U Azerbejdžanu i Jermeniji se od njega dobija votka, dok se u Turskoj i Iranu jede sa solju preko leta, ili se od njega pravi hladan napitak (u Bosni takođe), koji se zove šerbe. U Ukrajini se gaje hibridi čiji plod raste do 4cm dužine.

Prokometariši

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

infoNews